Howrah

HOWRAH

“If porter beer was a rock band, it would be HOWRAH;
strong, dark and giving the impression that it has always been around.”

HOWRAH werd in 2016 opgericht door voormalig Zoppo frontman Cees van Appeldoorn samen met de gewezen ritmesectie van Space Siren: drumster Ineke Duivenvoorde en bassist Aico Turba. Op hun debuutalbum ‘Self_Serving Strategies’ (2018) borduurt HOWRAH verder op het tegendraadse geluid van deze eerdere bands… Meeslepende songs die ontstaan uit dwarse en noisy gitaarlijnen en op het fundament van bas en drum een gestroomlijnd, groovy geheel vormen. 

De leden van HOWRAH zijn veteranen uit een Nederlandse underground scene, die voor inspiratie keek naar bands als Sonic Youth, Blonde Redhead, Sebadoh of Hood… Hoewel deze bronnen niet ver weg zijn, klinkt HOWRAH op ‘BLISS’ nooit louter als een echo uit dit verleden.
Na een aantal wisselingen voegde gitarist Bart Schotman (The Howl Ensemble) zich in 2020 bij de band, waarmee HOWRAH haar huidige vorm vindt. De band is nauw verbonden aan de door Duivenvoorde gerunde Katzwijm Studio in Voorhout, waar ze repeteren, schrijven en opnemen.

Op het nieuwe album BLISS bereikt de band een voorlopig hoogtepunt. Hun kenmerkende kronkelige, soepele gitaren bleven en vonden een nieuw ijkpunt op deze plaat.  HOWRAH’s grondtoon  wringt, met duwende en trekkende riffs, gebouwd op harmonieën vol dissonantie. Tegenstellingen grijpen in elkaar, ze horen bij elkaar en vinden voortdurend een nieuwe balans. Kalmte en lawaai, vol en leeg, trekken en duwen; tegenstellingen grijpen in elkaar, ze horen bij elkaar en vinden voortdurend een nieuwe balans. Al luisterend zak je weg in een gigantisch kussen gevuld met noise, drones, melodieën, ritmes, woorden en dromen.

Op 11 juni, drie jaar na het goed ontvangen debuut, verschijnt BLISS opnieuw bij Subroutine [SR109].